Višňová marmeláda

Šťavnaté a nakyslé višně rostly kdysi téměř všude. Avšak v dnešní době jich výrazně ubylo. Snad byly nahrazeny slaďoučkými třešněmi. Ale i višně měly své kouzlo. Byť byly kyselejší a lehounce natrpklé, přesto byly pochoutkou dětí a doma se z nich vařily jednak kompoty (pro snížení kyselosti kompotu se používaly višně míchané s jiným, nejlépe sladkým ovocem – jablka, hrušky, třešně, aj.) a pak luxusní domácí džemy a marmelády. Že nevíte, jaký je mezi těmito produkty rozdíl? Džem obsahuje kousky ovoce a čím jsou větší, tím víc – hlavně dětem – tato dobrota chutná. A marmeláda je ovoce rozvařené dohladka, případně přecezená, aby neobsahovala slupky.

Ovocné marmelády

Višňovou marmeládu https://eshop.koldokol.cz/biolada-visen-230g-bio/ si můžete zakoupit u nás v bio kvalitě a bez cukru – nazýváme ji bioláda a je produktem ekologického zemědělství. Anebo, máte-li možnost si natrhat dostatek zralých višní, si ji můžete vyrobit doma. A zde je na ni recept, neboť marmelády jsou jedním z nejlepších způsobů konzervace ovoce, v našem případě tedy višní.

Využití marmelády

Ingredience

  • 1, 3 kg středně zralých višní, nejlépe tmavé odrůdy, anebo směs tmavých a světlých plodů
  • 700 g cukru
  • 40 g pektogelu, což odpovídá jednomu balíčku – je zapotřebí ho přidat, neboť višně obsahují málo pektinů

Postup

Višně operete ve vlažné vodě, odstraníte stopky a pecky; případnou vytékající šťávu zachyťte do hrnce, v němž budete višně s několika lžícemi vody vařit či pod pokličkou dusit do měkka. Pak je rozemelte a propasírujte přes síto. Vzniklý protlak by měl mít hmotnost kolem jednoho kilogramu. Vařte v nízkém kastrolu a postupně přidávejte cukr tak, abyste nepřerušili var. Asi po 10 minutách smícháte Pektogel se dvěma lžícemi cukru, vmícháte do marmelády a necháte vařit cca další tři minuty, aby se objem mírně odvařil. Jestliže vám ještě zbyl nějaký cukr, postupně ho dosypávejte a pomalu odvařujte. Tvoří-li se na marmeládě pěna, ke konci varu ji odstraňujte. Že máte hotovo, poznáte podle konzistence – marmeláda začne houstnout, avšak nezapomeňte, že v horkém stavu bude trošku řidší, než když potom vystydne.

Hotový produkt naplňte do čistě vymytých skleniček, otřete okraje, a zavíčkujte. Skleničky položte na připravenou utěrku dnem vzhůru a nechte tak do druhého dne. Dobrou chuť!