Zatímco dříve byl pro nás olivový olej vzácností a doma jsme ho tak často neměli, dnes nahrazuje levnější oleje, protože má skvělé účinky. Jaké?
Olivový olej je zdravý a prospívá organismu i kráse – Který je ten nejlepší?
Olivový olej už dávno nedominuje jen středomořské kuchyni a tak se s ním nesetkáváme jen výjimečně třeba na dovolené, ale postupně si našel místo i v naší kuchyni. Navíc se s ním nemusí jen vařit, on totiž prospívá i kráse a využívá se i například v kosmetice. Nejkvalitnější olivový olej patří mezi velmi zdravé tuky, je vhodný do studené kuchyně a mělo by se s ním zacházet opatrně. Víte, kolik olivového oleje můžete denně spotřebovat, a který je vlastně ten nejzdravější a nejkvalitnější?
Jaký olivový olej byste měli vyhledávat?
Pokud přijdete do obchodu a porozhlédnete se u regálu s oleji, najdete jistě v nabídce hodně různých druhů olivového oleje. Pak záleží na tom, k čemu chcete olej použít. Kvalitní panenský nebo ten nejkvalitnější extra panenský olivový olej můžete využít jen pro studenou kuchyni, jakmile totiž dojde do styku s vyšší teplotou, začne se přepalovat a to je nežádoucí, samozřejmě pak mizí i prospěšné látky. Smažit můžete na méně kvalitním olivovém oleji z pokrutin. Ten už ale neobsahuje téměř žádné prospěšné látky nebo jich má jen minimum. Je to celkem složité, že?
Jak se olej vyrábí?
Olivový olej se lisuje z plodů olivovníku, tedy z oliv, které se sbírají obvykle od měsíce října až do zimy. Říjnová úroda ale bývá nejlepší a právě z těch oliv se pak vyrábí nejkvalitnější olej. Extra panenský olivový olej olivum.cz se lisuje za studena, je tedy nejkvalitnější a obsahuje opravdu čistý přírodní olej, který v sobě má všechny cenné látky a vitamíny prospěšné zdraví i kráse. Jenže po slisování stále v plodech nějaký olej zůstane, aby se mohl z oliv dostat, je třeba už využít i další látky a hlavně se musí zvýšit teplota. Z těchto zbytků a po tomto dalším procesu vzniká olivový olej z pokrutin, který se může i různě míchat. Pokud tedy hledáte kvalitní olej, měl by mít označení extra panenský. Hned za ním je, co do kvality, panenský olivový olej.
Na procesu výroby tedy hodně záleží, je jasné, že čím kvalitnější olivový olej je, tím bude i jeho cena vyšší. Vzhledem k tomu, že denně by člověk neměl spotřebovat více, jak tři lžíce oleje, není to taková hrůza. Láhev oleje vám může vydržet dlouho.