Proč se věk pro získání řidičského oprávnění v jednotlivých zemích liší?

Prakticky každý, komu je více než 18 let, má v naší zemi řidičský průkaz na osobní automobil. A je to pochopitelné, koneckonců to umožňuje mnohem lepší mobilitu. Díky tomu mohou například vzít práci i v sousedním městě, i když například bydlí v malé vesničce, kam autobusy příliš často nezajíždí. Ovšem faktem je, že 18 let není hranice pro získání řidičského oprávnění pro osobní automobil zdaleka ve všech státech. Jedním z typických příkladů jsou Spojené Státy Americké, kde je tato hranice snížena na 15 let.

 

auto jedoucí po silnici

 

To se nám může zdát zvláštní – takto mladé lidi u nás nepovažujeme za dostatečně vyspělé k tomu, aby jim bylo svěřeno něco tak zodpovědného, jako je řízení vozidla. Přesto tomu tak v USA je, a to i přesto, že věk, kdy je člověk považován za dospělého, je zde jinak 21 let.

 

Proč tomu tedy tak je? Jednoduše proto, že cesty v USA jsou mnohem více soustředěny právě na dopravu osobními automobily. Hromadná doprava zde není ani zdaleka tak rozšířená jako u nás. To má samozřejmě také svůj důvod. Tím je velká vzdálenost mezi jednotlivými městy, kdy se zkrátka finančně nevyplatí tolik, jako u nás. To platí zvláště dnes, při stále se zvyšujících cenách pohonných hmot.

 

řidičský průkaz v kapse

 

Liší se ovšem nejen potřebný věk, ale také způsob výuky. Zatímco u nás navštěvují lidé autoškolu, kde se učí teorii a jízdy si odbývají ve speciálně upraveném vozidle. To se liší hlavně tím, že pedály jsou i na straně spolujezdce. Tak má instruktor v případě potřeby alespoň nějakou kontrolu nad vozidlem.

 

V USA naproti tomu učí mladé lidi jezdit jejich příbuzní či přátelé, a to v běžném automobilu. K získání řidičského průkazu je pak potřeba jen složit test z teorie a praxe. To se může zdát nebezpečné, avšak je potřeba si uvědomit, že silnice zde jsou zde širší, než jsme zvyklí u nás a provoz ne tak velký.

 

Je dobré si tyto rozdíly uvědomit, pokud jedeme do zahraničí. Tak totiž nebudeme nepříjemně překvapeni.